MENTALISERINGSBASERET

LEDELSE

Mentalisering af lederopgaven, af den enkelte medarbejder, af kerneopgaven og af organisationen skaber fundamentet for følgeskab, fællesskab og succes i opgaveløsningen.

Mentalisering

Mentaliseringsbegrebet henviser til evnen til at forstå os selv og andre ud fra mentale tilstande som fx følelser, ønsker, mål, behov. Med andre ord er det evnen til at forstå, hvorfor vi gør som vi gør – se bag om adfærden og til at se os selv udefra og andre indefra.

Vi er altså i gang med at mentalisere, når vi aktivt er nysgerrige på årsager og intentioner bag egne og andres handlinger. Mentalisering støtter til godt samarbejde, fælles opgaveløsning og opklaring af eventuelle misforståelser.

Mentaliseringsbaseret Ledelse som led i en Relationel Ledelsesstil

Hvad vi ved, om hvad din organisation kan få ud af at øge mentaliseringen via mentaliseringsbaseret ledelse:

  • Træning af mentalisering i organisationen forebygger stress, sygemeldinger, dårligt arbejdsmiljø (Di Stefano et al., 2017).

  • Træning af mentalisering øger oplevelsen af mestring og kontrol på arbejdet via øget selvbevidsthed (Lind et al., 2020).

  • Træning af mentalisering har vist sig at øge generel trivsel på arbejdspladsen og mindske depressive symptomer (Lind et al., 2020).

  • Mentaliseringstræning har vist sig at have en positiv effekt på oplevelsen af mestring og trivsel i privatlivet/i familien (Bateman & Fonagy, 2019).

  • Mentaliseringsevne er forbundet med succes i arbejdslivet (Frolli et al., 2022).

  • Mentaliseringsevne er forbundet med tilfredshed med arbejdet (Wong & Law, 2002).

En af de fejlagtige fordomme, der kan opstå om mentaliseringsbaseret ledelse, omhandler en frygt for, at øgning af mentaliseringen medfører at lederen mister autoritet i lederrollen. I denne misforståelse overser man bl.a., at empati kun er halvdelen af mentaliseringsbegrebet, hvorimod egen mentalisering og selvbevidsthed den anden halvdel. Derved indebærer mentaliseringsbaseret ledelse høj grad af autensitet, tydelighed og gennemslagskraft.

Mentaliseringsbaseret ledelse bør sigte efter tydelighed om, hvor lederen selv står, og hvilke hensigter og værdier han/hun står på mål for. Lederen bør eksplicit dele sine tanker, grænser og behov og træne sig selvbevidsthed og selvforståelse for baggrunden for eget ståsted og perspektiv. Vi ved fra studier, at dette øger lederens tillid til egen mestring og trivsel i arbejdet som leder (se kilder ovenfor).

Det handler ikke om at alle skal have deres vilje, men om at alle skal engageres i at undersøge, hvorfor de tænker som de gør om arbejdet og samarbejdet. En mentaliserende leder opmuntrer til at undersøge baggrunde for perspektiver og udfordre fejlbarlige slutninger og adressering af og rettelse af fejlagtige udsagn om arbejdspladsen på en empatisk måde understøtter en mentaliserende kultur.

De mentaliserende elementer ved lederrollen kan udvikles via læring, erfaring og træning.

Et forløb består typisk af et trænings-/undervisningsforløb med temaer som:

·       Mentalisering som en støttende guide for lederen

·       Mentalisering af den svære samtale

·       Mentalisering af medarbejdergruppen og organisationen

·       Egen mentalisering og kollegial sparring

I undervisningen vægtes didaktiske overvejelser højt, hvorfor øvelser, pauser, video og casearbejde afveksler undervisningen.

Hvis du i din virksomhed er interesseret i et forløb med fokus på at øge mentaliseringen og derved forbedre samarbejdet, forståelse for selv og anden, øge trivsel, mening og effektivitet så kan du kontakte mig for at høre nærmere.

 

 

Motivation og erfaring

Jeg har tidligere arbejdet som leder i Psykiatrien og været optaget af relationel ledelse som disciplin i mange år. Min erfaring er, at ledelse er komplekst og afgørende både for organisationers præstation, men også for medarbejdernes trivsel. Af respekt og forståelse for dette, er jeg blevet optaget af udviklingspotentialet i ledelse.

Jeg har gennem en årrække undervist ledere i relationel ledelse og afholdt ledersparring med fokus på mentalisering.

I det seneste år har jeg samarbejdet med kolleger fra Aalborg Universitet AAU på et projekt finansieret af VELLIV fonden med at udvikle og afholde mentaliseringstræning for ledere i produktionsvirksomheder som led i et større forskningsprojekt.